Presidendi iseseisvuspäeva kõne puudutas meid kõiki

 President Kersti Kaljulaidi aastapäevakõne oli mitmedimensiooniline ja puudutas meie elu väga erinevaid aspekte. President arutles meie võimaluste ja kohustuste üle kroonviiruse leviku takistamisel, nõrgemate aitamisel, aga samuti ka meie riigi inimeste ühtsustunde ja ühtehoidmise teemadel.

Siin on üks lõik, mis meid kõiki puudutab ja paneb mõtlema, kuidas saaksime meie - eesti keele õpetajad -  panustada, et meie õpilaste, meie inimeste võimalused ühiskonnas edukamad olla saavad paremaks.

"Kallid teistsuguse kultuuri- ja keeletaustaga kaasmaalased!

Saan aru, et  teil on seda raske mõista, aga nii see lihtsalt on – eestlastena vajame kindlat teadmist, et saame kõikide siin koolis käinud inimestega eesti keeles rääkida. Vajame veendumust, et kõigil siia sattunuil, ükskõik kas nad on tulnud varem või nüüd, on võimalus ja isegi kohustus panna oma laps eestikeelsesse kooli. 

Usku, et suudame kõigile siin kasvavatele lastele pakkuda sissevaadet meie keelde ja kultuuri määral, mis aitab neil kujuneda Eestit ja eestipärast armastavateks või vähemalt mõistvateks kaasteelisteks. Kui meil on see kindlus, oleme avatumad ja uudishimulikumad ka muude kultuuride suhtes, kes meie keskel killukestena toimetavad.

Rahvustunne on ka võimaluses olla uhke oma riigi üle mujal maailmas. Kuulumine teiste, demokraatiat ja vabadusi armastavate ja inimõigusi austavate rahvaste hulka. Võimalus olla uhke selle üle, mida Sinu riik maailmakaardil tähendab."

Kõne tervikuna on loetav siin  



Comments