Mare Roosileht: eduka tuleviku tuum on tugev eestikeelne haridus, teadus ja innovatsioon!

 Aastalõpu Põhjaranniku lisaväljaandes on ilmunud mitu artiklit, milles on juttu haridusest, muuhulgas eesti keele õppimisest ja õpetamisest. Mare Roosileht kirjutab Ida-Virumaast kui tööstuspiirkonnast, kes vajab haritud inimesi, nii insenere kui ettevõtjaid, aga ka igaühe õigusest kvaliteetsele eestikeelesele haridusele. Kohtla-Järve Gümnaasiumi direktor aga artiklis "Põhikoolid tuleb riigistada" kordab VEHS-i ja Rene Kundla poolt juba varem välja käidud ideed riigistada venekeelsed põhikoolid, et "...anda noortele võimalus saada nüüdisaegset õpet juba esimesest klassist alates".

Artiklis  "Ida-Viru − tarkade maa" kirjutab Mare Roosileht: 

"Ida-Virumaa arengustrateegias on eesmärk, et 2030+ pakutakse maakonnas kompleksset haridust, tagades õppuritele kolme keele oskuse, digipädevused, ettevõtliku eluhoiaku, ning ollakse atraktiivne koht kõrghariduse omandamiseks, sh maakonnavälistele noortele".

Samas artiklis on rõhutatud eestikeelse õppe vajalikkust ja eesti keelt oskavate õpetajate olemasolu:

"Ida-Virumaa prioriteet peab olema ühtne eestikeelne haridus lasteaiast kõrgkoolini. Seda tuleb igaühel meist mõista, nõuda ja eeskuju näidata. Eesti emakeelega inimesed võiksid igal võimalusel kasutada suhtlemisel riigikeelt, tekitades seeläbi heatahtliku ja motiveeriva keelekeskkonna.

Eesti keelest erineva emakeelega inimestele võiks olla väljakutseks kasutada igal võimalusel oma teadmisi, mis on omandatud koolis või keelekursustel. Ka Virumaa eesti hariduse selts, Keelepööre, Hariduskopter (haridusklaster), eesti keele kui teise keele õpetajate liit on ellu kutsutud just selleks, et toetada eestikeelset haridust ning eesti keeles õpetavaid pedagooge."

Rohkem saab nendest artiklitest lugeda siin 




Comments