II keelekonverents sai teoks

 Eesti Keelepööre korraldas 20. oktoobril juba II konverentsi "Keelepööre Ida-Virumaal - võimalik, vajalik, kasulik". Seekord toimus konverents Kohtla-Järve Gümnaasiumis, ühes olulisemas ja palju tähelepanu saanud Ida-Virumaa keelepöördepunktis.

Konverentsil tehti ettekandeid nii keelepoliitikast kui ka eesti keele õppe metoodikast  ja praktikast. Ligemale 70 osalejat said kuulda eesti keele õpetamise edulugusid, arutleda keeleõppe murekohtadest nii lasteaedades, koolides kui täiskasvanuõppes. 

Avaettekande tegi Tartu Ülikooli professor Birute Klaas-Lang,  kes vaagis Eesti keelepoliitika teemadel ja püstitas küsimuse, kas meie senine keelepoliitika on arendanud või pidurdanud keelepööret. 

Konverentsil toodi värskeid näiteid eesti keele õppest lasteaedades . Tiina Peterson tegi kokkuvõte viimastel aastatel toimunud uuenduslikust lähenemisest "+1 eestikeelne õpetaja" nn venekeelsetes lasteaedades. Tatjana Baum-Valgma tegi ülevaate keelekümblusmetoodika rakendamisest meie koolides. Narva eesti keele maja õpetaja Krismar Rosin jagas muljeid ja rääkis tagamaadest eesti keele õppimisel läbi räpi, lauldes ja tantsides. Linvistikadoktor Mare Kitsnik jagas teadmisi ja kogemusi  headest eesti keele õpetamise õppematerjalidest. 

Lisaks ettekannetele osaleti ka konverentsi töötubades, kus väiksemates gruppides sai osaleda keeleõppe praktilisi teemasid käsitledes.
Eesti keele maja töötoas mängiti "keeleruletti".  Mare Kitsniku töötoas tõdeti, et keeleõpe ei pea alati olema tõsine ning keeleõpetajad võivad julgemini kasutada mängustatud õppemetoodika võtteid. Tatjana Baum-Valgma kõneles oma töötoas igapäevasest teadvustatud keeleõppe harjumusest. Kohtla-Järve Gümnaasiumi õpetaja Katre Sosi ja tema õpilased tutvustasid eesti keele süvaõppe moodulit.


Konverentsi korraldaja Arno Kaseniit on kindel, et "keeleõpe eal ei lõpe", mistõttu keelekonverentside traditsiooni loomine ja hoidmine on vajalik eelkõige eesti keele kui teise keele õpetajatele, koolitajatele ja kõigile, kes keeleõppe võrgustikus ühel või teisel moel tegevad on.

Konverentsil osales üle 60 inimese kohapeal, lisaks said konverentsist osa ka kümned huvilised  läbi veebiülekande. 

Keelekonverentsil tehti ka teatavaks Ida-Virumaa õpilaste esseekonkursi "Mina õpin eesti keelt" tulemused.
Keelepöörde esimene konverents toimus eelmisel sügisel Sillamäe Gümnaasiumis. 
Eesti Keelepööre on algatus, mille eesmärgid on toetada keeleõpetajate professionaalset arengut, tunnustada nende tegevust ja arendada eesti keele ja kultuuriloo õpetamise kvaliteeti Ida-Virumaa koolides ja lasteaedades. 
Keelepöörde konverentsi korraldasid koostöös Eesti Keelepöördega, Eesti Keele kui Teise Keele Liit, Eesti Võõrkeeleõpetajate Liit, Virumaa Eesti Hariduse Selts ja Kohtla-Järve Gümnaasium. 
Konverentsi toimumist toetasid Euroopa Sotsiaalfond, VEHS ja IVOL.





Comments