Eesti keele aasta hakkab lõppema


Haridus - ja teadusministeerium kuulutas 2019.a eesti keele aastaks. Eesti keele aasta tegevused ja sündmused toimusid terve aasta, igas kuus oli mõni keskne sündmus. Jaanuar oli kirjanduse kuu, veebruar keeletoimetamise ja selge keele kuu, märts emakeelekuu, aprill eesti keeleteaduse kuu, mai terminoloogia ja oskuskeele kuu ning juuni keele staatuse ja maine kuu. Juuli oli laulupeokuu, august rahvuskaaslaste kuu, september keeleõppe ja tõlkijate kuu, oktoober lugemise ja mängukuu, november eestikeelse teaduse ja keeletehnoloogia kuu ning detsember eestikeelse hariduse kuu.

Ida-Virumaal oli 2019.a aga eelkõige keelepöörde aasta. Kohtla-Järvel alustati ja viidi lõpuni eestikeelse riigigümnaasiumi loomine. Ida-Virumaa aktiivsed inimesed asutasid eestikeelse kvaliteetse hariduse eest seisva Virumaa Eesti Hariduse Seltsi. Narvas tähistati VEHS-i eestvedamisel Eesti lipu päeva. Kokku hakkas käima Ida-Viru haridusklastri loomise töögrupp. Narva asus Integratsiooni SA peakontor, valmis Vaba Lava, aktiivset eesti keele õppe tegevust alustas Narvas ja Kohtla-Järvel Eesti Keele Maja.  Oktoobris toimus Sillamäel I keelepöörde konverents jne jne. Sündmusi ja tegevusi oli palju, kõike seda kajastas ohtralt nii kohalik kui ka üleriigiline meedia.
Loodan, et eesti keele õppe teemad on aktuaalsed ka järgnevatel aastatel. 

5. detsembril tunnustas HTM eesti keele aasta rikastajaid Tallinnas Niguliste kirik-muuseumis. Ülevaadet tunnustatud inimeste ja asutustega loe siin. 

Head eesti keele aasta lõppu ja head uut 2020. aastat!

Arno Kaseniit
keelepööraja:)




Comments