Eesti keelepöörde edukas 2021. aasta

Eesti keelepööre on täies hoos. Seda nii seadusloome kui praktiliste tegevuste mõttes. 2021. aastal võeti vastu Eesti keele arengukava, milles seatakse keelepoliitilised eesmärgid ja tegevused aastateks 2021-2035. Eesti keelepööre on oma strateegilistes kavatsustes lähtunud eelkõige eesti keele kui teise keele õppega seotud eesmärkidest. 

2021.aastal korraldas Eesti Keelepööre Ida-Virumaa haridusprogrammi raames üldhariduskoolide õpilastele esseekonkursi "Ida-Virumaa - minu koht, minu inimesed". Konkursile esitati ligemale seitsekümmend tööd. Konkursil osales üle kümne kooli ja õpilasi juhendas pea kakskümmend õpetajat.

Koos Eesti Raamatukoguhoidjate Ühenduse kooliraamatukogude sektsiooniga korraldas Eesti Keelepööre minikonverentsi Ida-Virumaa kooliraamatukoguhoidjatele. Konverentsil arutati eestikeelse kirjanduse  ja õppevara olemasolu teemadel venekeelsetes koolides.

Koosöös Eesti Võõrkeelte Liiduga korraldasime eesti keele õpetajate suvekooli Käsmus. Osales üle kolmekümne eesti keele kui teise keele õpetaja ja koolitaja. Kahel päeval toimusid koolitused, toredad ja kasulikud tegevused. Sellised suvekoolid seovad ühiste eesmärkidega tegutsevaid inimesi ja tugevdavad keelepöörde kogukonda.

Sügisel sai teoks keelepöörde kolmas konverents, seekord küll virtuaalruumis, aga siiski väga sisukana ja hästi korraldatuna. Tänud konverentsi korraldamisel kõikidele esinejatele ja eriti Narva Vanalinna Riigikooli õpetajate meeskonnale. 

Esseekonkursi, suvekooli ja konverentsi läbiviimist toetas Ida-Viru omavalitsuste liit IVOL.

Sügisel toimus keelepöörde korraldusel ka mitmeid koolitusi. Septembrist-detsembrini viisime läbi metoodika- ja eesti keele alase täiendkoolituse kahekümnele Ida-Virumaa muukeelsele õpetajale. Novembris alustasime koos Omanäolise Kooli Arenduskeskusega lõimitud aine- ja keeleõppe rakendamise ning eesti keele kursusega Ida-Virumaa koolide õpetajatele, kes õpetavad venekeelsetes koolides aineid eesti keeles. Keelealaseid täienduskoolitusi toetab Eesti Keeleamet.

Uus, 2022. aasta toob loodetavasti kaasa uusi väljakutseid ka keelepöördes.

Häid jõule, toredat aastalõppu ja head keelepööret ka uuel aastal!



Comments